Blue Tax Group S.A.: Otwarta droga do eksportu dla przedsiębiorstw 2011.01.24

Blue Tax Group S.A. rozpoczęła prace związane z wystawianiem bezpłatnych opinii dla firm, które zgłosiły chęć starania się o dofinansowanie wejścia na nowe rynki zagraniczne w ramach Działania 6.1 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka „Paszport do eksportu”.

W roku 2011 przewidziano trzy rundy aplikacyjne dla PO IG Działania 6.1 w terminach: 21.02.2011 – 11.03.2011, 20.06.2011 – 08.07.2011 oraz 17.10.2011 – 04.11.2011. Procedura aplikacyjna w przypadku tego działania ma zostać skrócona.

Działanie 6.1. "Paszport do eksportu" jest działaniem skierowanym do firm z sektora MSP wspierającym ich promocję za granicą. Do tej pory dofinansowaniem w ramach tego działania objęte były projekty realizowane oddzielnie w dwóch etapach. W ramach pierwszego etapu firmy mogły otrzymać dofinansowanie kosztów kwalifikowanych związanych z przygotowaniem Planu Rozwoju Eksportu poprzez zakup usług doradczych. W drugim etapie firma mogła starać się o dofinansowanie realizacji projektów dotyczących wdrożenia wcześniej wykonanego Planu Rozwoju Eksportu.

Drugi etap konkursu może objąć działania przedsiębiorstwa takie, jak: uczestnictwo w targach, wystawach, misjach gospodarczych, procesu przygotowania i emisji materiałów promocyjnych, czy uzyskaniem niezbędnych dokumentów uprawniających do wprowadzenia produktów na dany rynek zagraniczny, doradztwo w zakresie opracowania koncepcji wizerunku przedsiębiorcy na wybranym rynku zagranicznym.

W ramach I etapu przedsiębiorcy mogą starać się o dofinansowanie do 80% kosztów kwalifikowanych, natomiast w ramach II etapu przedsiębiorcy mogą starać się o dofinansowanie realizacji Planu Rozwoju Eksportu do 50% kosztów kwalifikowanych projektu.

W 2011 roku procedura ubiegania się o dofinansowanie w ramach Działania 6.1 PO IG „Paszport do eksportu” ma zostać uproszczona. Oznacza to, że przedsiębiorca składałby tylko jeden wniosek obejmujący dwa etapy aplikacyjne. Po zrealizowaniu pierwszego etapu i rozliczeniu kosztów występujących w ramach niego, beneficjent mógłby automatycznie przejść do wdrażania drugiej części przedsięwzięcia bez potrzeby sporządzania i składania kolejnego wniosku o dofinansowanie.

„Planowane do wprowadzenia zmiany w zakresie aplikowania o dofinansowanie w Programie Operacyjnym Innowacyjna Gospodarka, działanie 6.1 „Paszport do eksportu”, mają skrócić przedsiębiorcy drogę do uzyskania dotacji. Uproszczenie procedury i wprowadzenie, w miejsce dotychczasowych dwóch wniosków, jednego formularza obejmującego zarówno działania związane z przygotowanie planu rozwoju eksportu, jak również dofinansowanie na realizację działalności eksportowej ma docelowo zwiększyć efektywność pozyskiwania środków przez przedsiębiorców. Rozwiązanie to jest korzystne ze względu na brak konieczności oczekiwania przez przedsiębiorcę na ogłoszenie daty drugiego naboru, w którym na chwilę obecną składa się wniosek II etapu, czyli na realizację działań określonych w planie rozwoju eksportu. Należy jednak pamiętać, iż uproszczenie procedury nie zwalania wnioskodawców od zachowywania należytej staranności podczas przygotowywania dokumentacji aplikacyjnej i określania działań eksportowych.” - powiedział Jakub Sojka, Menadżer Działu Funduszy Unijnych Blue Tax Group S.A.

Jeśli próba zmian planowanych przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego i Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości powiedzie się, już pierwszy nabór wniosków o dofinansowanie do Działania 6.1 PO IG w roku 2011 będzie prowadzony na uproszczonych zasadach.

Pakiet usług Blue Tax Group S.A. obejmuje: obsługę ewidencyjno-księgową, obsługę zagadnień kadrowo-płacowych, doradztwo podatkowe, doradztwo i Usługi prawne, doradztwo z zakresu pozyskania funduszy europejskich, doradztwo finansowe.