Blue Tax Group S.A.: Raport za III kwartał 2009 2009.11.17

16. listopada br. Zarząd Blue Tax Group S.A. opublikował raport kwartalny z działalności w III kwartale 2009 roku. Spółka wykazała, iż przychody ze sprzedaży produktów w raportowanym okresie były wyższe o 15,5 % w porównaniu do analogicznego okresu 2008 roku i wyniosły 464 088,77 PLN netto.

Mimo wzrostu przychodów ze sprzedaży produktów Spółka poniosła stratę z działalności operacyjnej, co wynika w głównej mierze z działań restrukturyzacyjnych, jakie przypadły właśnie na III kwartał 2009 roku.

W trzecim kwartale 2009 roku Spółka Blue Tax Group S.A. skoncentrowała swoje działania na zmianach zmierzających do znacznego obniżenia kosztów stałych w celu zbilansowania kosztów i przychodów Spółki. Likwidacja nierentownych oddziałów Spółki wiązała się z poniesieniem znacznych kosztów związanych z rozwiązani umów najmu lokali, odpraw dla pracowników.

Znaczne koszty restrukturyzacji zostały spłacone przez Spółkę, a to pozwoli jej osiągnąć rentowność poszczególnych usług w najbliższym czasie, co będzie widoczne w kolejnych raportach okresowych Blue Tax Group S.A.

„W chwili obecnej Spółka podjęła szereg działań zmierzających do pozyskiwania nowych zleceń na kompleksową obsługę przedsiębiorstw w zakresie oferowanych przez Blue Tax Group S.A. usług. Podpisaliśmy ostatnio ważne porozumienia na kompleksową obsługę z kilkoma kluczowymi klientami Blue Tax Group. Jednak większość z nich będzie miała wpływ na wyniki finansowe Spółki w 2010 roku.” – poinformował Mirosław Stanisławski, Prezes Blue Tax Group S.A.

„Co bardzo istotne, już w miesiącu październiku bieżącego roku koszty i przychody Spółki zostały zbilansowane. Ożywienie gospodarcze i ustabilizowanie sytuacji finansowej Spółki z pewnością przyczynią się do rozwoju Blue Tax Group S.A.” – dodaje Mirosław Stanisławski, Prezes Blue Tax Group S.A.

Tel. 071 716 41 85 w. 181

e-mail: asalach@bluetax.pl